Storgrøna

Fra Trysilnavn
Hopp til navigering Hopp til søk

(uttale: storgrøna)

Hvor

Storgrøna starter ca. 400 meter ovenfor Mårbekken, der Foreninga og Tannåa møtes. Den fortsetter forbi Storbrenna,Gjeddtjønnbuen, og Grønvold (Lutnes) til den renner ut i Trysilelva ved Grønoset.

Koordinater og kart

Koordinater: 61.14512º N, 12.64509º Ø (WGS84)

Se på kartet.

Beskrivelse

Elv som renner ut i Trysilelva. Vannføringen til Storgrøna begynner med Kvannbekken, Skjærhollbekken og Lønsgrøna som samler seg i det som kalles Østre Grøna. Videre kommer vann fra Nordre og Søndre Grønsjøen som samler seg i det som kalles Vestre Grøna. Nedslagsfeltet er østre Trysil. Der Vestre og Østre Grøna renner sammen, kalles den større åa for Foreninga. Foreninga renner ut i Storgrøna nord for Mårbekken der den møter Tannåa. Tannåa kommer fra Sverige, men har en avgrening fra Flersjøen og Flera samt fra Nesvollbekken, som renner ut i Flera. Flera Renner ut i Tannåa nordvest for Flermoen.

Historikk

I de tilstøtende vassdrag til Storgrøna finnes mange nedlagte fløterdammer som Voldammen, Brennholdammen, Knutsjodammen, Flersjødammen, Nesvoldbekkdammen øvre og Nesvollbekkdammen ytre, Kattugledammen, Kvannstranddammen, Kaldflodammen, Stornesdammen, Kråkeggdammen, Svart-Larsdammen og Bjørsethdammen. Disse kulturminner beskriver en fløterhistorie som savner sidestykke her i landet.

Storgrøna er av de fleste kalt bare Grøna (Plassen/Lutnes)

Bilde

(Trykk på bildet for å se større versjon)

Storgrøna.jpg

TG/TAG


Storgrøna om våren etter at isdammen har gått.