Mattisfallet i Drevja

Fra Trysilnavn
Hopp til navigering Hopp til søk

(uttale: màttisfàlle)

Hvor

I Drevja litt ovafor Nylund (Drevjedalen).

Koordinater og kart

Koordinater: 61.41085º N, 12.50898º Ø (WGS84)

Se på kartet.

Beskrivelse

Et stryk i Drevja.

Historikk

Her druknet Mattis Nermo f. 1850 under fløting 1874. Derav navnet.

Statens Skoger bygda hestbru over Drevja nedunder fallet i forbindelse med tømmerdrift nordvest og vest for Råhovden ca 1960 Den ble revet først på 1980-tallet og erstattet med et gangtre. Storflommen våren 1995 dro med dette. Senere hadde jegere i Råhovden en vaier med korg over Drevja nedafor fallet, men den er borte. Det ble også gjort forsøk med ny bru, men den ble også ødelagt i flom. Ingen ting overlevde vårflommen i Drevja. I senere tid er det montert vaier ovafor fallet.

Se Mattisfallet sti

Se også Mattiskjelda.


Historia om n Mattis

En gang kom jeg i prat med en skogskar. Han kunne fortelle historia om n Mattis. Han hadde hørt den av en som var med der, og den lød så:

"Det var "Stordrivern" som hadde fløterakkorden i Drevja det året. Mattis var en i fløtermannskapet. Et lite stykke ovafor Nylund hadde det satt seg for en haug med tømmer midt i åa, mot noen digre steiner. Det var ingen annen råd enn at noen måtte utpå for å løse haugen som bare ble større og større. ‘’Du får 25 øre ekstra om du løser haugen’’, sa Stordrivern til n Mattis. Mattis var radmager etter en hard vinter i tømmerskogen, og benyttet anledningen til å tjene noen ører ekstra. Mattis ga seg utpå tømmerhaugen og begynte å hogge på bandstokken, stokken som låste hele haugen. Med ett røk bandstokken. Det bar i veg med haugen, stokkene reiste seg på ende, og det ble umulig for n Mattis å ta seg til lands. Han fulgte med tømmeret, og til slutt forsvant han mellom stokkene i den strie strømmen. Det siste vi så var en e handa som stakk opp over vannet. Det var aldeles som hann ville ta farvel. Da hveste Stordrivern i: ‘’Bare reis du, Mattis, du har trølen ittno å takke for’’! Og der druknet n Mattis. Vi fant han igjen lenger nedmed åa. Han hadde stoppet opp i ei bakevje. Da lå handa strak lans sida. Men vi kunne ikke ødelegge akkorden, så vi tok et tau og bandt han til båtstavn og fløtte han med oss. Like nedafor Drevjeoset er det ei vik etter et gammelt elvefar. Der steinet vi ned liket, og der lå n Mattis til vi var ferdig med fløtinga. Vi kunne itte ta pause i fløtinga for gravferd, må vite. Først da fløtinga var ferdig, fortalte vi at vi hadde lik i lasten. Stedet der n Mattis druknet har siden da hett Mattisfallet, og der vi oppbevarte han, det hetter Mattiskjelda, den dag som i dag er".


Som smågutter var vi ofte oppmed elva på fisking. Vi grudde oss når vi kom åt Mattiskjelda. Det var en kvitfarge på bunnen, så vi syntes vi så liket ligge der.

Mattis Nermo (1850-1874) fra Nermo i Innbygda var den som druknet under fløtinga i Drevja. Han skulle bli far 2 måneder senere. Han var sønn til Mattis Persen Flisberget (1780-1874). Han døde ca 3 måneder før sønnen druknet. Mattis Persen var en hardhaus. Han giftet seg for andre gang 71 år gammel og fikk 5 unger i det ekteskapet, den siste da Mattis var 81 år!

Olea (1853-1934), søster til Mattis som druknet, ble gift med Ole Olsen Sandbæklien (1846-1936). De bodde først på Holmen, Skåret og brukte Holmen til etternavn. De bygde så Bjørgan, Skåret i 1899. Han gikk under navnet Bikko og hun Bikk-Olea. Han er en av hovedpersonene i visa ‘’Oppme’ elva ved Bågåøya’’, der det også var fløterdramatikk. Her gikk det heldigvis ikke liv tapt.


VidarS


Bilde

(Trykk på bildet for å se større versjon)

Mattisfallet.jpg
Mattisfallet2.jpg

Mattisfallet sett fra nordre brukar


Rester etter brua

Reg VidarS Storbæk