Kvannstranddammen

Fra Trysilnavn
Hopp til navigering Hopp til søk

(uttale:Kvannstranndammen )

Fil:Kvannstrdamlyd.mp3

Hvor

Den ligger i Foreninga ytterst i Breidfloa.

Koordinater og kart

Koordinater: 61.15880º N, 12.64653º Ø (WGS84)

Se på kartet.

Beskrivelse

Åa som heter Foreninga er det stykket fra der Østre Grøna og Vestre Grøna møtes og ned til der hvor Tannåa ender i Foreninga, derfra heter den Storgrøna til den ender i Trysilelva ved Grønoset. Dagens dam er en settedam (ikke luker).

Historikk

Gammel fløtedam. Planer om å bygge en dam ved Kvannstranda skal ha vært lansert alt i 1850-åra, men det viste seg vanskelig å bli enige med eierne av utslåttene om kompensasjoner for de skadene en dam ville påføre grasproduksjonen. Planene ble realisert i midten av 1880-åra etter påtrykk fra selskapet A/B Mölnbacka Trysil. Kvannstranddammen fikk flere luker, og var dermed et storanlegg. Tradisjonsopplysningene om at Kvannstranddammen damkoia er eldre enn dammen tilskrives Karl Tjernåsen (f. 1877). Forklaringa kan være at det var et lensefeste der, og at det lå fløtere ved Kvannstranda som så til at lensa ble sluppet da vatnet fra damslipp i de to Grønene høyere oppe i vassdraget nådde denne delen av vassdraget. Kilde: Digitalarkivet.no

Etter vel 30 års diskusjoner om bygging av dam tok grev Axel Mølner i A/B Mölnbacka-Trysil saken i egne hender i 1885. Han gjorde avtale om en årlig erstatning på kr 1100 i 30år for skader på enger under neddemmingen. Nevnte avtale ble ikke fornyet i 1916. Dammen i Kvannstrandfossen ble bygget i 1886. Første dammen var en lukedam. Nåværende dam er bygd i 1978 og er en settdam. Dammens tre løp spenner over 17,2 mtr elveleie.

Bilde

(Trykk på bildet for å se større versjon)

Kvannstranddammen.jpg
Kvannstranddammen1.jpg

Begge foto: Digitaltmuseum.no