Kategori:Lutnes

Fra Trysilnavn
Revisjon per 20. apr. 2023 kl. 08:17 av Mortol (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Lengst sør i regionen og kommunen ligger Lutnes. Grenda ligger på bredden av Trysil elva, rundt Lutuflon. Der Lutuåa renner inn i floden ligger ungdomslokalet Oddheim, en "perle" med sin skjønne utsikt utover vannet, kanskje Trysils fineste plass. Her møtes Sør-Tryslinger til ulike feiringer, festligheter og bading om sommeren.

På lik linje med Galåsen og Skjærberget er Lutnes også en finnegrend. Litt uvanlig var det at de første finnene bosatte seg nede ved elvebredden. Det var svogerne Samuel Mortensen Kauppinen og Daniel Sigfridsen som slo seg ned på hver sin side av Lutuåa. De hadde sine (rugfall) ¤ oppe i Bustad og omkringliggende områder. Bevillingsseddel fikk de på Lutnes desember 1695. Det i sin tid rike laksefiske i Sandkilfossen som kan ha bidratt til valg av ryddingsplass.

Da finnene kom var riksgrensens plassering usikker. Det finnes kart fra tidlig 1700-tallet som viser at svenskene oppfattet det meste av grenda som svensk.

I kraft av ungdomsrøyrsla ble det etablert ungdomslag i mange grender i Trysil. Ungdomslaget Samhold består fortsatt som organisasjon og driver grendelokalet på Oddheim.

NB! Navn du ikke finner på hovedsiden for Lutnes, kan finnes i underkategorien "Lutnes, Finnenavn".


¤ (rugfall) Finnene brente skog og sådde rugen i asken.

Underkategorier

Denne kategorien har følgende 3 underkategorier, av totalt 3.

Sider i kategorien «Lutnes»

Under vises 200 av totalt 509 sider som befinner seg i denne kategorien.

(forrige side) (neste side)
(forrige side) (neste side)