Ebru

Fra Trysilnavn
Hopp til navigering Hopp til søk

(uttale: )

Hvor

Nordvest i Varaholla langs Varahollavegen, mellom eiendommene Vestby og Nordby.

Koordinater og kart

Koordinater: 61.17590º N, 12.14407º Ø

Se på kartet.

Beskrivelse

Husmannsplass under Nyhuus Vestre - Petters i Varaholla.

Historikk

Første husmannen her var Andreas Andersen Engsveen fra Løten. Han kom til Varaholla i 1870-årene og ble gift med Andrea Olsdatter fra Nyhuus Vestre - Olas. Husmannskontrakten er fra 1882, og plassen het opprinnelig Nordli. I dagligtale ble plassen kalt Ebru. Andreas gikk under navnet Ebru'n fordi han hadde vært i tjeneste på Ebru i Løten før han kom til Varaholla. Ebru'n hadde husmannsplikter både til Nyhuus Vestre - Petters, men også til Nyhuus Østre - Neby da uthusene sto på dennes grunn. Ebru'n hadde fem barn; Ole, Karen Elise, Anna (Alene), Anna og Emil. Ole ble gift og bosatte seg i Bekkelund i Varaholla. Alene døde som spedbarn. Anna utvandret til USA i 1906, men kom tilbake og døde i 1909. Emil ble gift og bosatte seg i Nysted i Varaholla. Karen Elise emigrerte som 21-åring til USA og ble gift der.

Husmannplassen ble fraflyttet i 1920, og huset ble etter hvert flyttet, uten at noen kunne gjøre rede for hvor. Kun navnet på plassen levde videre.

Karen Elises døtre Clara og Cornelia, og flere av deres etterkommere var tilbake gjentatt ganger. Hver gang var de tilbake til Ebru og så på tuftene der huset hadde stått. Bare noen dager etter et besøk tidlig på 1990-tallet så fant Inger Karin Olsen ut hvor huset nå sto. Anna Ensrud som hadde familie på Nordby, plassen på andre siden av grendevegen, kunne fortelle at den gamle Ebru-stua sto som et tilbygg, og forløe på Nordby. Der, så nære, hadde det stått i mangemange år, og lekt gjemsel med de som var på leting. Inger Karin Olsen, Marit Brenneng og May Kirsten Olsen (nå Nyhuus) kidnappet Trygve Nysted, et oldebarn av Ebru'n, på hans bursdag. Det var på med bind for øynene og etter en lengre rundtur for å forvirre ham om hvor han ble kjørt. Når bilturen stoppet ble han geleidet til fots noen meter videre. Hånden hans ble lagt på en tømmervegg, og han fikk spørsmål om han kunne gjette hvor han var. Nei, det kunne han ikke, hvorpå han fikk beskjeden om at han nå sto å holdt hånden på Ebru-stua. Gleden var ubeskrivelig, og Trygve satte i gang et stort arbeid med å få hjemmel på arealet som Ebru brukte, og fikk flyttet Ebru-stua tilbake sin opprinnelige plass og restaurert den etter antikvariske metoder. I 1995 var Ebru-stua på plass igjen og Karen Elises datter Clara (87 år) kom tilbake i forbindelse med et slektsstevne, og fikk endelig se Ebru-stua hvor moren hadde vokst opp. 3 år senere var både Clara (da 90 år) og Cornelia (87 år) tilbake på besøk. Så fikk de begge oppleve som mors barndomshjem.

Kilde: May Kirsten Nyhuus

Bilde

(Trykk på bildet for å se større versjon)

Stedsnavn.jpg

Reg: May Kirsten Nyhuus