Drevdalsvegen over Skardfjellet

Fra Trysilnavn
Hopp til navigering Hopp til søk

(uttale:drevdaLs'vægen åver skaL'fjelle )


Hvor

Fra Elgshøa i Flendalen, til Bekkelund (Drevjedalen).

Koordinater og kart

Koordinater: 61.52616º N, 12.30446º Ø(WGS84)

Se på kartet

Beskrivelse

En av hovedferdselsvegene til Drevdølene, over til Flendalen.

Historikk

Drevdalsvegen over Skardfjellet var en av hovedferdselsvegene til drevdølene, fram til det kom veg til Drevdalsgarden i 1961. Her gikk de sommer som vinter, i all slags vær og føreforhold, til fots eller på ski. Om vinteren brukte de hest og slede, og på barmark brukte de hest med slep enten de skulle levere smør til meieribilen som kom og hentet i Flendalen, eller frakte varer tilbake til Drevjedalen.

Og mens du tar deg opp fjellsida fra Elgshøa, kan du gjerne tenke over hvordan det var å ta en fjording med tung kløv opp og ned steinura, eller å bære en gammeldags vedkomfyr oppover fjellsida...dette har skjedd akkurat her, og er en liten bit av Trysil sin kulturhistorie.

På stien over fjellet passerer du Storvarden, der du kan nyte utsikten mot Drevjedalen og Drevfjellet.

Stien krysser eller deler seg i andre stier, bl.a. nordover Skardfjellet går en svært gammel ferdselsveg som gikk fra Skåret i Ljøradalsføret, over Drevfjellet og Skardfjellet, videre nordover Bittermarka og helt nord til Rø-setra, Hylleråsen og Heggeriset i Engerdal kommune.

Du passerer også Sjølivegen over Skardfjellet, som var sommervegen til de som bodde på Stallheim, Bjørnbekk og Sjøli (Drevjedalen).

Bilde

(Trykk på bildet for å se større versjon)

Drevdalsvegen.jpg

Reg: Astrid Gløtheim Enger/Anne Utstumo Elgshøen.