Bradanstjønnet

Fra Trysilnavn
Hopp til navigering Hopp til søk

(uttale: 'bradanstjønne)

Hvor

Tjønnet ligger ca. 800 m nord-øst for Lakkalamp og ca. 150 m øst for Rundsjøvegen.

Koordinater og kart

Koordinater: 61.10130º N, 12.65348º Ø (WGS84)

Se på kartet.

Beskrivelse

Lite tjern på ca. 16 dekar. Det er masse små åbbor i tjernet. Det betegnes også som Bradanslamp, hvor navnet kan ha mulig skogfinsk opprinnelse.

Historikk

Det er usikkert om navnet egentlig har en finsk opprinnelse. Forstavelsen -ans kan være fra det finske navnet Raata(i)nen. Det er tydeligvis en fornorskning av navnet, da tjern=lamp (finsk) som vi har mange eksempler på da det gjelder navn i Søre Trysil.

Første stavelsen har ukjent betydning. Opphavet er uklart, men det utlydende -ans i første ledd tyder avgjort på at vi her har å gjøre med et personnavn, noe i retning av Raatikainen. Radans/Raatikainens tjern.

Finn Myrvang skriver om Bradanstjønnet i sin avhandling om "Finnskogens samiske navneflora": Bradanslamp |'brā-|, også Bralans-, er ei tjønn nord for Rundsjøen i Trysil. Rangnvald Iversen finn opphavet uklart ikkje minst pga. den ufinske framlyden Br-, som derimot går vél i hop med sørsamisk. braade, praade – sørlegare praades, braades «bratt». På karta no står Bradanstjønnet, med Bradansmoen i vest, og i nordaust den bratte Bradansåsen – kan på sørsamisk ha heitt *Braades-ásie – med aesie 'ås' som lån frå nordisk, gno. áss.

Bilde

(Trykk på bildet for å se større versjon)

Bradanstjønnet.jpg