Bakhølet

Fra Trysilnavn
Hopp til navigering Hopp til søk

(uttale: ) <mp3>Uttale.mp3</mp3>

Hvor

Setervoll liggende på østsida av Kanken på ei hylle i berget rett ovenfor fylkesveg 208.

Koordinater og kart

Koordinater: 61.06691º N, 12.38403º Ø (WGS84)

Se på kartet.

Beskrivelse

Setervold som nå er igjengrodd

Historikk

Bakhøet var første setra til Larses i Skjærberget. Den ligger plassert på en liten hylle i Kankberget og vender mot øst. Det er fin utsikt fra setra til Skjærberget. Opp til Kanken er det imidlertid bratt og det var også grunnen til setra ble flyttet. Kankommo (Kari Persdatter Skjærberget, 1722-1822) klagde fælt fortalte min bestemor Sigrid Byen; når krøttera stoppet på Kanken og ikke ville gå ned bratta til setra. Det endte med at det ble bygget ny seter oppe på Kanken. Det er det vi nå kjenner som Paulsbysetra. Stua i Bakhølet ble flyttet til Bysetra og står der den dag i dag. Stua er antagelig fra første halvdel av 1700 -tallet. En plank fra døra i den første stua er tatt vare på. Den har mange initialer, utskjæringer og symboler.

Kankommo hadde sin søster. Kjersti gift til Sørgarden Skjærberget. De to kom lett i trette og historien vil ha det til at etter en uoverensstemmelse så talte de ikke sammen på 7 år. De to var døtre av Spørro-Per Sætre.

Det er mye ettermæle etter Kankommo i Skjærberget og hun ble vel et kvinnesymol for mot og sterkt pågangsmot der hun alltid satte alt på prøve for å berge det meste til familie og slekt. Rundt omkring er det blitt reist små kvinnefigurer av stein, hvor Kankommo enten speider hjemmefra til Kanken eller hjem til Skjærberget når figuren er reist i setra.

Bilde

(Trykk på bildet for å se større versjon)

Stedsnavn.jpg

REG: JAB